Saturday, April 20, 2013

Flax SEED, Walnut oil & Madu.......... APA tuh?????

Assalamualaikum..
Saya dan kecantikan.. tipu bukan saya sahaja malahan anda anda anda yang sedang membaca blog D memang sukakan kecantikan.. kecantikan dalaman menyerlahkan kecantikan luaran J

Kali ini D nak berkongsi SCRUB murah, Flax seed, honey & walnut oil J.. heheheheh

Sangat sangat BEST!!!!  

LANGKAH PERTAMA

Joooooommmmmm kita godehhhhhhh dapur kitaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;)

Mencari harta karun J

1.       Walnut oil!!! Siapa suka salad mesti ada…
2.       Flax seed… hahahhahaha kena beli sebab sy tak ada…
3.       Maduuuuuuuu.. lebih baik manuca honey.. kalau takde madu biasa pun bole lah :)
4.       Bekas untuk menyimpan scrub yang COMEL.. macam saya..hahaha (oh perasannya D ini)

Apaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!

Tak tau nak dapat mana atau tak tahu kena beli brand apa??? Kalau D, jawapan STANDARD…. YANG HALAL.. :D.. paling mudah, ask PAKCIK Google :).. pasti jawapan yang paling memuaskan dapat.. tabik spring PAKCIK Google

Tadaaaaaaa;  ini flax seed J.. ok boleh google dr PAKCIK GOOGLE, gambar.. macam biji bijan.. tapi dia besar sedikit… don’t worry, pergi sahaja kat cold storage pasti ada.. ala semua supermarket ada.. in sya Allah, kalau tak usha lain-lain supermarket…J Flax seed ini kita perlu tumbuk atau GRANDE… bagi sedikit halus agar mudah untuk kita SCRUB muka kita yang comel ini.. so kita perlukan blander yg kecik tuuuu!!

http://www.ellies-whole-grains.com/flax-benefits.html#axzz2QEvxl4IL 

link ini untuk anda anda baca bagi menambah ilmu :)



Ini walnut oil yang D ada dalam simpanan.. hehehehe sangat bagus untuk kulit… ini D google, PAKCIK Google tolong banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk J

WHY WALNUT OIL IS A MUST

Topically for Skin: Walnut Oil is packed full of ingredients that make it a kick ass moisturizer! It’s non-greasy and quick drying so you can apply it any time of day! It’s combination of antioxidants, vitamins (E, B1, B2, B3, Niacin) and omega-3 make it super powerful against fungal infections, psoriasis, and general dry rough skin. It’s also a main ingredient in many anti-aging eye creams!--- tak ingat blog ke Wikipedia D cilok.. tetapi sangat memberi info yea J

Dan yang terakhir ialah maduu :).. kebaikan madu sangat diketahui umum.. so D tak perlulah membebel panjang,,sebab masa itu emas... madu baik untuk kesihatan luaran dan dalaman kita, Rasulullah SAW mengamalkannya.. so apa lagi kita.. jom ikut sunnah baginda :)



Cara-cara untuk membuat scrub kita..

Setelah flax seed dikisar tidak terlalu halus yea.. kerana kita memerlukan ia sedikit kasar... hmmm dah nama untuk scrub, kenalah sedikit kasar, nak sental daki.. :P

Kita perlu campur semua bahan yang telah kita cari tadi. sebatikan semuanya. opsss ingat tak perlu banyak yea.. sebab bagi D, kita buat sikit-sikit untuk kegunaan dalam 2 minggu.. sudah memadai..scrub bukan setiap hari yea.. seminggu 2 kali... sudah memadai..


Masukkan ke dalam bekas kosong.. Tidak mengapa jika tak ada bekas yang kecil.. besar pun boleh :) untuk satu bekas yang comel ini D boleh guna 2 minggu :).. berbaloikan .. tak perlu ke spa buat facial. kita mampu lakukan sendiri. MUDAH, CEPAT, EKONOMI. Boleh diguna pakai berulang kali...

Setelah anda anda anda membersihkan muka dengan facial foam/pencuci muka anda, lap kering muka..

ambil sejemput ramuan scrub tadi, ratakan sekeliling muka anda sehingga ke leher.. buat secara putaran seperti kita menyental daki.. :) tapi tenyeh yang slow la.. nak bagi kulit mati di muka tanggalkan..baki yang ada di tangan tu sapu-sapu sekitar tangan, dekat kulit siku, mana-mana yang anda ingini.. hasilnya.. kulit mulus.. free moisturiser :)

Kemudian, biarkan sementara di atas permukaan kulit muka, kita bagi madu dan walnut oil meresap, melembap dan merawat muka. barulah kita bilas dengan air. cuci dengan facial foam/pencuci muka anda..

hasilnya, anda bakal merasakan kulit muka yang lembap dan segar..

Jika untuk scrub badan cara yang sama juga anda perlu lakukan.. sambil membuang kulit mati kita melembapkan kulit badan kita..

Senangkan :) so apa lagi.. lakukan sendiri..

XOXO RM@D